Äppelpaj med toscatäcke

Igår gjorde jag världens godaste äppelpaj med ett knaprigt toscatäcke på. Den här kan slänga sig i väggen jämfört med denna. Nom nom nom!

Pajskal:

3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
2 msk socker (frivilligt)

Fyllning:
5 röda äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk pressad citron
1 tsk krossade kardemummakärnor

Toscasås:
150 g sötmandel
150 g smör
1 ½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde

Gör såhär:


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen med löstagbar kant. Ställ kallt.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar (inte skivor). Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, citronsaft och kardemumman. Ställ åt sidan.

  3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och vetemjöl därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok.

  4. Fördela äpplena i botten av pajformen. Täck äpplena med toscasmet och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera med glass, grädde eller vaniljsås.


Bild från internet.

0 kommentarer: