lördagspyssel

Har just kommit hem från Malin och borde verkligen sova. Fast nä. Nu vill jag istället visa hur man gör en ursöt skål av en sån där gammal virkad duk som man kan hitta i skåparna hemma eller på loppis. Det enda som krävs är att du stärker den med sockervatten.

Blanda ca 2 dl florsocker med någon msk vatten. Prova dig fram, sockerlagret får inte bli för tjockt eller för blaskigt, för då fungerar det inte.

Lägg ner den virkade duken i sockerlagret och se till så duken täcks väl på båda sidor. Var inte rädd för att kleta.

Ta en form som du vill duken ska vara i, vänd den uppochned och klä den med plastfolie eller med en påse för att skydda formens yta. Här har jag valt ett decilitermått eftersom min duk var rätt så minimal.

Lägg duken på formen och se till så att hålen inte är igentäppta med sockervatten. Låt den stå och torka i ett dygn eller så, det beror på storleken och sockervattnet. Den här tog det ca sex timmar för att bli redo för användning.
Färdig! Nu har du en himla tjusig och stabil skål som, förstås, kan göras betydligt större än denna och användas som fruktskål istället för ljuslykta. Det här blev mer någon testvariant, men en gullig sådan. Ett bra lördagspyssel!

1 kommentarer:

En skåning sa...

Jag vill också vara med på lördagspyssel!!!!!!!!!!!